БЪЛГАРИЯ

Една Велика История---Един Велик Народ

simeon1.jpg SIMEON2.jpgБъдете Горди Българи

Петър IV е по-възрастният от двамата братя-водачи на въстанието на Асен и Петър и български цар от 1185 до 1197 г.
Рожденото му име е Тодор (или Теодор), но при коронясването си приема името Петър, за да подчертае приемствеността между управлението на Асеневци и Първото българско царство.
Заедно със своя брат Асен успява да възстанови българската държава след 170-годишно Византийско владичество над българските земи.
Първоначално въстанието на Асен и Петър се насочва към Преслав с цел градът да бъде обявен за столица, но българските войски не успяват да го превземат и за столица е обявен Търновград.
След няколко неуспешни опита на император Исаак II Ангел да потуши въстанието, самият василевс предприема поход в Северна България и така принуждава Асеневци да отстъпят.
Последва нов византийски поход, а през пролетта на 1187 г. василевсът обсажда силната крепост Ловеч.
След тримесечна безплодна обсада Византия бива принудена да сключи примирие с българите, с което на практика признава възстановяването на Българското царство.
Като гаранция за мира в Цариград бива изпратен по-малкият брат на Асеневци Йоаница (Калоян).
През 1190 г. основната власт попада в ръцете на по-малкия брат на Петър Иван Асен I, но титлата на Петър е запазена
Иван Асен I е убит при заговор през 1196 г. и Търновград е завладян от заговорниците. Петър събира голяма армия, връща си столицата и отново поема властта. Убит е през 1197 г.
Цар Калоян след убийството на Асен и Петър, поема управлението на България.
Той е един от най-бележитите български владетели, който чрез умела дипломация и решителни военни действия възвръща предишните територии на държавата, легитимира я в Европа и издига новата столица Търново като административен и културен център.
Калоян влиза в оживена кореспонденция с папата, разменени са пратеничества и многобройни писма.
На 15 октомври 1204 г. в Търново пристига римска делегация, водена от кардинал Лъв. На 7 ноември папският пратеник обявява архиепископ Василий за примас на българската църква,
на следващия ден 08 ноември 1204 г. в тържествена церемония кардиналът коронясва Калоян за крал (рекс) и му връчва скиптър и знаме. Сключена е църковна Уния.
Калоян признава върховенството на Рим, а папата признава всички земи на Калоян и владетелската титла като наследство от дедите му Симеон, Петър и Самуил.
На 12.04.1204 г. рицарите превземат Константинопол и създават тук Латинската империя. Калоян прави опити за сближаване, но бароните се държат враждебно.
Жителите на Одрин въстават срещу латинците и българският цар ги подкрепя. На 14.04.1205 г. край Одрин се разгаря най-голямата битка с латинците,
в която прославените рицари претърпяват катастрофално поражение. Император Балдуин е пленен и откаран в Търново, където умира по-късно.
Победата при Одрин издига международния авторитет на цар Калоян и бележи политическия възход на България.
В началото на м. октомври 1207 г.българската войска с подрепата на кумански отряди предприема голяма обсада на Солун.
В нощта преди щурма цар Калоян е убит от куманския воевода Манастър участник в поредния болярски заговор.Но неговото дело остава написано с големи букви
в българската история. Той е и политик и добър предводител на българската войска , постигнал много за кратко време.Един от най-великите Български Царе.

От изложените всички исторически събития до тук ,може да си направим извод ,че в цялостното историческо развитие на България ,като държава независимо от факта ,кой е цар
народа ни взима активно участие , защото не е възможно да има победи и развитие без участието на хората.Този факт важи и за бъдещето на държавата ни ! От нас зависи ,как и какво ще се случи с България !
Дали ще имаме нов Златен Век ,както при Великия Симеон или ще има упадък ,както сега ! Всичко е в нашите ръце !
И най-важното ; Нека бъдем достойни българи всеки ден , а не само на 3-ти март или друг официален празник !
Мисля си ; ако сте прочели написаното до тук ! то Вие сте един от патриотите или поне сте готов да бъдете !